“Cu cat lucrurile se schimba mai mult, cu atat mai mult raman la fel”, spune intelepciunea populara. Am observat cu totii faptul ca exista numeroase modele care se repeta din generatie in generatie, asemenea unui efect de domino. Este vorba despre repetitii legate de dificultati cu privire la prosperitatea financiara, la dependente, la boli psihosomatice, incest, crime, accidente, sinucideri etc. este ca si cum fiecare familie este urmarita de o anumita situatie. Unele aspecte sunt fericite, precum transmiterea unor talente sau a unor situatii benefice. Altele insa sunt nefaste si distructive, intr-atât incat uneori par ghinioane care pun stapanire pe acea familie si se transmit din generatie in generatie.
Cum se poate explica acest efect de cascada din generatie in generatie? biologia ne invata ca mostenim de la predecesorii nostri caracteristicile fizice si predispozitia spre anumite boli si afectiuni. Transmiterea acestor lucruri are la baza cromozomii din celulele noastre iar stiinta poate demonstra toate mecanismele prin care se transmit.
Cercetatorii sustin de asemenea faptul ca mostenim un bagaj psihic de la stramosii nostri. Acesta trasmitere este fondata pe inconstientul clanului familial, cu care intra in contact inconstientul individual al fiecarui membru al familiei. Astfel, cunoasterea mostenirii noastre psihice ne poate ajuta sa intelegem motivatiile profunde care ne fac sa actionam si sa intervenim atunci cand nu mai dorim sa repetam anumite situatii.
Aceasta abordare terapeutica, deschisa catre legaturile cu stramosii noştri, care este legata atat de genealogie cat si de psihologie, se numeste psihogenealogie. De mai bine de 20 de ani psihologii, psihanalistii, psihoterapeutii si alti specialisti au studiat transmiterea problemelor de natura psihologica de la o generatie la alta si au pus in evidenta existenta unui inconstient familial, care leaga insconstientul individual de ceea ce Jung denumea inconstientul colectiv.
Copilul care se naste este in contact cu memoria clanului familial, cu cea a stramosilor sai din generatiile din ambele linii parentale. Trecutul interactioneaza cu prezentul, iar prezentul influenteaza viitorul. Suntem o veriga din lantul generatiilor, legat fizic prin gene si legat psihic prin inconstientul familial.
Acest lucru nu inseamna insa ca suntem condamnati sa retraim traumele stramosilor nostri. Asa cum putem controla unele mosteniri pe plan fizic – putem preveni aparitia unui diabet printr-o alimentatie corecta daca stim ca avem predispozitie la aceasta boala – , exista totodata un determinism si un liber arbitru in mostenirea noastra psihica.
Cheia pentru a ne recastiga libertatea de actiune si de a iesi din modelele nefaste este constientizarea repetiţiilor acre apar in viata noastra, decodarea si dezactivarea acestora.
Psihogenealogia ne ajuta sa intelegem altfel familia si impactul ei asupra vietii noastre precum si sa gasim solutii la obstacolele care ne impiedica sa fim pe deplin noi insine.