marți, 23 februarie 2016

Psihogenealogie



“Cu cat lucrurile se schimba mai mult, cu atat mai mult raman la fel”, spune intelepciunea populara. Am observat cu totii faptul ca exista numeroase modele care se repeta din generatie in generatie, asemenea unui efect de domino. Este vorba despre repetitii legate de dificultati cu privire la prosperitatea financiara, la dependente, la boli psihosomatice, incest, crime, accidente, sinucideri etc. este ca si cum fiecare familie este urmarita de o anumita situatie. Unele aspecte sunt fericite, precum transmiterea unor talente sau a unor situatii benefice. Altele insa sunt nefaste si distructive, intr-atât incat uneori par ghinioane care pun stapanire pe acea familie si se transmit din generatie in generatie.
Cum se poate explica acest efect de cascada din generatie in generatie? biologia ne invata ca mostenim de la predecesorii nostri caracteristicile fizice si predispozitia spre anumite boli si afectiuni. Transmiterea acestor lucruri are la baza cromozomii din celulele noastre iar stiinta poate demonstra toate mecanismele prin care se transmit.
Cercetatorii sustin de asemenea faptul  ca mostenim un bagaj psihic de la stramosii nostri.  Acesta trasmitere este fondata pe inconstientul clanului familial, cu care intra in contact inconstientul individual al fiecarui membru al familiei. Astfel, cunoasterea mostenirii noastre psihice ne poate ajuta sa intelegem motivatiile profunde care ne fac sa actionam si sa intervenim atunci cand nu mai dorim sa repetam anumite situatii.
Aceasta abordare terapeutica, deschisa catre legaturile cu stramosii noştri, care este legata atat de genealogie cat si de psihologie, se numeste psihogenealogie. De mai bine de 20 de ani psihologii, psihanalistii, psihoterapeutii si alti specialisti au studiat transmiterea problemelor de natura psihologica de la o generatie la alta si au pus in evidenta existenta unui inconstient familial, care leaga insconstientul individual de ceea ce Jung denumea inconstientul colectiv.
Copilul care se naste este in contact cu memoria clanului familial, cu cea a stramosilor sai din generatiile din ambele linii parentale. Trecutul interactioneaza cu prezentul, iar prezentul influenteaza viitorul. Suntem o veriga din lantul generatiilor, legat fizic prin gene si legat psihic prin inconstientul familial.
Acest lucru nu inseamna insa ca suntem condamnati sa retraim traumele stramosilor nostri. Asa cum putem controla unele mosteniri pe plan fizic – putem preveni aparitia unui diabet printr-o alimentatie corecta daca stim ca avem predispozitie la aceasta boala – , exista totodata un determinism si un liber arbitru in mostenirea noastra psihica.
Cheia pentru a ne recastiga libertatea de actiune si de a iesi din modelele nefaste este constientizarea repetiţiilor acre apar in viata noastra, decodarea si dezactivarea acestora.
Psihogenealogia ne ajuta sa intelegem altfel familia si impactul ei asupra vietii noastre precum si sa gasim solutii la obstacolele care ne impiedica sa fim pe deplin noi insine.

Arta fericirii

Arta fericirii: Moderator: Mirela Vaşadi. Tema-reuşita în planul mental. Producători: Alexandra Tiniche, Diana Dumitru

Constelaţiile familiale si copii părinţilor alcoolici

Deseori copiii părinţilor alcoolici lupa din greu in viata. Ei se simt impovarati de alcoolismul părinţilor lor si au crescut cu un parenting inconsistent.
De obicei, ei se simt mai mari decât părinţiilor ca si când acestia le-ar fi copii.
O constelatie familiala ii poate ajuta sa înmâneze înapoi responsabilitatea pentru alcoolism către părinţi si sa se elibereze pe ei insisi de aceasta povara. Acesta este, in cele mai multe cazuri, un proces foarte lent. Mulţi copii ai alcoolicilor simt o disperare profunda si o mânie intensa.

Munca de constelatii familiale in sedinte individuale

Pentru a lucra cu cineva o sedinta individuala se pot folosi:
  • figurine de plastic,plasate pe un suport. Clientul este intrebat ce vede in fata sa, terapeutul poate oferi apoi propriile sale informatii. Apoi i se cere clientului sa atinga fiecare figurina, pentru a vedea ce perceptii ies la suprafata. Si munca continua pana se gaseste o rezolutie.
  • O alta posibilitate este de a lucra cu perne, asezate pe podea, clientul putand sta pe ele pentru a vedea ce senzatii, emotii sau miscari ies la suprafata.

Dezvoltarea muncii de constelatii familiale

  • In anumite workshopuri, terapeutul lasa reprezentantii sa se miste singuri dupa cum simt acestia ca este potrivit,astfel incat sistemul sa-si gaseasca propria sa ordine.
  • Multe constelatii familiale se desfasoara in completa tacere
  • Reprezentatntii din cercul de sustinere sunt alesi fie de catre terapeut, fie se autoselecteaza conform propriei intuitii, uneori intrand in constelatia familiala in timpul desfasurarii acesteia
  • Constelatiile familiale au fost adaptate pentru folosirea in organizatii sau politica
  • Abordarea lui Franz Ruppert este sa solicite clientului sa isi aleaga un reprezentant pentru intentia, tema, dorinta sa si sa paseasca personal in constelatie, astfel incat principala focalizare este relatia dintre client si tema sa; avand in vedere ca efectul unei traume asupra unei persoane este ca sinele caelei persoane se rupe in trei parti: adultul sanatos, supravietuitoul si copilul traumatizat, un numar mare de constelatii familiale sunt asezate folosind aceste trei parti ale eului.

Progresul constelatiilor familiale

Cand Bert Hellinger a inceput prezentarea constelatiilor familiale in intreaga lume, dorinta lui a fost ca aceasta munca sa nu devina fixate sau dogmatica in nici un fel. El a sperat ca aceasta munca va evolua in mod continuu in alte forme si pana acum acesta a fost cazul. Multi oameni au fost foarte creativi in adaptarea personala a constelatiilor familiale.
Constelatile familiale sunt o metoda foarte puternica si pentru a putea lucra eficient cu ea, e necesar un respect profund pentru ceilalţi.
Pentru a putea fi eficienti in munca cu constelaţiile familiale este necesar ca terapeutii sa-si fi lucrat propria constelaţie familiala.
http://www.tvrplus.ro/editie-arta-fericirii-383826

Constelatiile familiale – relatia cu mama

Relatia cu mama noastra este cheia modului in care relationam cu restul lumii. Toate relatiile noastre ulterioare vor fi profund influentate de acest atasament initial fata de persoana care ne-a adus in acesta lume. Daca putem gasi pace cu mamele noastre, suntem pe calea cea buna de a gasi pace si cu ceilalti din jurul nostru.

La ce ajuta constelatiile familiale?

Workshopurile de Constelatii Familiale se adreseaza atat persoanelor individuale cat si cuplurilor interesate sa-si rezolve diverse probleme de viata si care cauta o solutie solida pentru o noua directie in viata lor.
Sunt bineveniti si terapeuti, psihiatrii, asistente medicale, asistenti sociali si alte persoane din domeniul ingrijirii sanatatii interesate sa-si imbogateasca activitatea cu instrumente eficiente si sa gaseasca noi insight-uri despre boli, probleme de viata si comportament uman.
Constelatiile familiale pot ajuta participantii sa:
  • Rezolve neintelegerile, complicatiile, incurcaturile si blocajele in familie, cu partenerul sau cu alte relatii
  • Sparga ciclurile referitoare la deconectare, alienare, abuz, disfuctii si cazurile grave de saracie
  • Rezolve problemele legate de parenting si situatii familiale dureroase gen divort, un singur parinte, avort, esecuri, infertilitate, adoptie
  • Lucreze pozitiv cu boli severe si moarte
  • Sa rezolve probleme fizice si suferinte emotionale – migrena, astm, mancat compulsiv, dureri de spate cronice, depresie, anxietate, fobie, tendinte sinucidale, droguri, abuz de alcool
  • Inteleaga “poza de ansamblu” pentru orice situatie din viata
  • Obtina un insight in conflicte profesionale

Terapia constelatiilor familiale

Terapia constelatiilor familiale, dezvoltata de Bert Hellinger, este o forma avansata de terapie pe termen scurt care ajuta persoana sa-si gaseasca traiectoria vietii sale si locul sau natural in sistemul familial.
Fiecare participant din grup este invitat sa creeze o constelatie a familiei sale originare si prezente cu ajutorul altor membrii din grup. In acest fel dinamicarelatiei familiale si identificarile specifice dintre diversi membrii ai familiei devin vizibile. Odata ce ai un insight despre tiparele comportamentale sicomplicatiile emotionale din cadrul familiei tale, acest lucru conduce la o dizolvare a acestora.
Munca si interventia terapeutului, chiar daca pare la prima vedere foarte simpla, are o influenta profunda asupra stratului adanc al mintii si sufletului nostru.

Workshopurile de Constelatii Familiale reprezinta o experienta profunda deconstientizare de sine, pe de o parte, iar pe de alta parte o baza pentru transmiterea teoretica si practica a principiilor Constelatiilor Familiale.

“Jumatate din fiinta ta se datoreaza mamei tale si jumatate din fiinta ta se datoreaza tatalui tau. Tu esti aici datorita lor. Daca ei nu ar fi fost aici, tu nu ai fi fost aici.
Tot ce ti se intampla tie este, intr-un fel, datorita lor…. Fiecare trebuie sa devina constient de acest lucru….
Deci, indiferent de ceea ce au facut ei, trebuie sa simti recunostinta. Si indiferent de ce se intampla cu tine si de ce se va intampla cu tine, ei raman radacinile tale. Ei raman fundatia ta – deci, nu uita fundatia. Asta este tot.”

joi, 18 februarie 2016

Constelatiile familiale – abordarea lui Hellinger

Ordinile Iubirii

Cind intelegem legile sistemice care permit iubirii sa se desfasoare, putem ajuta familii aflate in suferinta sau persoane sa gaseasca solutii. Este profund miscator sa observi clienti care abordeaza Ordinele Iubirii topindu-se spontan in iubire dulce si intima, chiar si dupa o viata intreaga de ura, furie si abuz.
Citat din ‘Simetria ascunsa a iubirii’.
in lucrul terapiei sistemice Bert a descoperit ca sistemul familial, la fel ca orice alt sistem, are ordinea sa naturala si ca atunci cind acea ordine este afectata, efectele sint simtite de generatiile ulterioare pe masura ce sistemul incearca sa se ajusteze pe sine. Se pare ca exista anumite legi naturale care actioneaza pentru a mentine aceasta ordine si permit fluxul liber al iubirii intre membrii familiei.
Potrivit terapiei sistemice a lui Bert Hellinger, solutia care conduce la viata intr-o familie apare cind fiecare din membrii ei isi ia locul sau de drept, isi asuma rolul in viata, are grija de sine si evita sa intervina in destinul altcuiva.
Majoritatea dificultatilor personale precum si a problemelor in relatii sint rezultatul confuziei din sistemele familiilor. Aceasta confuzie apare cind, fara sa fim constienti si fara sa dorim, manifestam in viata noastra destinul altei persoane din familia noastra, in ciuda faptului ca o asemenea persoana a trait cu mult timp in urma. Asta ne face sa repetam destinul membrilor din familie care au fost exclusi, uitati sau nerecunoscuti in locul lor de drept. si incercam sa traim acel destin pentru ei sau sa traim dificultati pentru a ne diminua vinovatia.

Principalele legi care actioneaza par a fi urmatoarele:

  • cu totii avem drepturi egale de a apartine unui sistem familial;
  • exista o ierarhie in termeni de ordine a nasterii: cei care se nasc primii sint primii, parintii ofera, iar copiii primesc;
  • barbatul ocupa prima pozitie in familie, dar el munceste in serviciul femeii.
Aceste legi pot fi incalcate in multe feluri:
  • cind copiii sint avortati sau nascuti morti si nu li se poarta doliu sau nu se vorbeste despre ei;
  • cind mor copii sau tineri adulti si nu li se poarta doliu;
  • cind copiii sint oferiti spre adoptie si nu se mai vorbeste despre ei;
  • cind parintii adoptivi nu accepta parintii naturali ai copiilor lor;
  • cind partenerii anteriori sau relatii importante nu sint acceptate si onorate de membrii cuplului;
  • cind relatii extra-conjugale sint tinute secrete;
  • cind experientele de razboi nu sint amintite, iar mortii nu sint onorati;
  • cind exista secrete de familie;
  • multe, multe altele...
Cind apare oricare din cele enumerate mai sus, efectele sint resimtite de generatiile urmatoare, uneori chiar si peste doua sau trei generatii. Aceste efecte pot sa se manifeste prin: sinucidere, depresie, lipsa copiilor, boala mentala sau fizica sau dependente, adesea fara nici o legatura constienta cu ceea ce s-a intimplat cu generatii in urma.
Afectarea ordinii naturale a sistemului da nastere la implicatii, iar copiii incep sa calce pe urmele parintii lor, implicindu-se in treburile acestora, incercind sa-i faca sa se simta mai bine prin provocarea propriilor suferinte. Pe masura ce cresc, adesea simt furie si unii incearca sa-si respinga familia in incercarea de a-si construi o viata noua, separata. Uneori se muta la capatul lumii pentru a se rupe, dar acest lucru nu functioneaza. Cind ramin legati de familie in acest fel, nu sint liberi sa mearga mai departe cu vietile lor si cind intra in relatii cu parteneri, nu se pot disponibiliza complet niciodata pentru ca sint inca prinsi in relatie cu parintii.

Ce se intimpla intr-un workshop?

Participantul care alege sa lucreze tema familiei este intrebat care ii este dorinta inimii. Apoi este intrebat lucruri despre familie – despre familia de origine sau despre familia actuala – oricare este mai mult vizata in context. intrebarile vizeaza fapte, nu interpretari morti neobisnuite, relatii anterioare sau extra-conjugale, avorturi, nasteri de copii morti, etc. Povestile despre unchiul Tom despre care se spunea ca era o persoana egoista sau sadica nu sint urmarite deoarece adesea reiese ca sentimentele traite de reprezentanti contrazic complet aceste povesti. Astfel ca se cere relatarea doar a evenimentelor.
Se aleg din participantii la grup reprezentantii membrilor familiei si sint pozitionati intuitiv de catre participantul care lucreaza. Ca si cind ar avea loc o intrare in cimpul energetic al acelei familii, acesti reprezentanti incep sa simta in corpurile lor sentimentele membrilor familiei pe care ii reprezinta. Privind cum sint pozitionati reprezentantii si intrebindu-i cum se simt, facilitatorul poate sa-si faca o idee despre unde ar putea fi problema in sistem. Apoi experimenteaza mutind oamenii si aducind in constelatie posibile alte persoane care lipsesc pina cind inima se deschide. Acest lucru releva atunci dinamica ascunsa care a condus la perturbarea ordinii. Cind inima se deschide astfel, intregul grup o simte ca o experienta adinca si miscatoare. Este ca si cum sufletul se intoarce in sfirsit acasa. Frazele vindecatoare sint rostite pentru a onora membrii care lipsesc si pentru a permite iubirii sa curga libera din nou. Nu este mereu posibila gasirea unei rezolvari. Dar efectele par a fi simtite oricum in familie; uneori chiar cu mai multa putere decit daca s-ar fi gasit o rezolvare.
“Bucuria apare in suflet de indata ce ne punem in acord cu miscarile sufletului. Indiferent de calea pe care ne aflam, sintem ghidati de suflet. Daca sintem in acord cu el, ne simtim conectati la ceva extraordinar si asta inseamna bucurie. Bucuria are o nuanta de implinire si completitudine care provine din aceasta conectare. Aceasta bucurie este tacuta, are greutate, straluceste. in prezenta oamenilor care traiesc aceasta bucurie, devenim linistiti. Aceasta bucurie nu are scop, dorinta sau intentie. Este o multumire foarte profunda.”
Citat din Bert Hellinger,workshop la Londra, aprilie 2000.

Constelatii familiale

Constelatiile familiale sunt o aplicatie a constelatiilor sistemice si reprezinta un proces experiential ce are ca obiectiv eliminarea tensiunilor profunde din interiorul oamenilor si din cadrul relatiilor intre acestia.


Spre deosebire de terapia de familie,constelatiile familiale nu necesita prezenta tuturor membrilor familiei la sedintele de psihoterapie. Aceasta abordare functioneaza mai bine atunci cand este prezent doar pacientul, sau cel mult unul, doi membri ai familiei sale. In cadrul unei constelatii obisnuite, pacientul (sau terapeutul) alege dintr-un grup de persoane pe cateva care sa-i reprezinte pe membrii importanti (care sa aiba legatura cu tulburarea de care sufera) ai familiei sale (inclusiv pe el/ea insusi/ insasi), sau sa reprezinte concepte esentiale pentru problema pacientului. Apoi pacientul ii aseaza pe acesti reprezentanti in anumite pozitii (intuitiv), el/ea se aseaza langa terapeut si procesul incepe. Pe masura ce fiecare reprezentant isi constientizeaza propriul rol si pe al celor din jur, se poate observa un camp energetic al familiei. Terapeutul va intreba pe fiecare ce simte si va observa unde acest camp trebuie sa fie echilibrat. Acest proces va scoate la suprafata complicatiile sentimentale din cadrul familiei.

In momentul in care pacientul constientizeaza configuratia membrilor din familie, terapeutul ii roaga pe reprezentativi sa isi schimbe locul unii fata de ceilalti, apoi ii intreaba cum le-a modificat sentimentele aceasta schimbare. In momentul in care reprezentantii au gasit "pozitia corecta", deseori se poate observa ca acestia experimenteaza sentimente de usurare si relaxare, la fel ca si pacientul. Se spune ca in acest moment s-a ajuns la reechilibrarea si simetria familiei, iar dragostea poate circula liber in cadrul sistemului familial. Atunci cand reprezentantii sunt experimentati, acestia se pot misca singuri, fara ca cineva sa spuna ceva, sau sa primeasca instructiuni de la terapeut.

Eu și copilul meu ! Workshop Constelatii Familiale

Te invit la workshop-ul de Constelații de Familie din data de 5 mai 2018  Eu și copilul meu ! In momentul în care apare un copil în v...